Lex Crypto 2022/24
🧬G20 Finansal İstikrar Kurulu (FSB) Raporu,🏦 yeni lisanslar ve yeni regülasyon haberleri
Herkese merhaba!
Bu hafta FSB’nin kripto varlıkların regülasyonlarına dair yayımladığı politika önerileri ve Bank of New York Mellon’un kripto varlık saklama hizmeti onayı almasını, tabii ki de diğer gelişmeleri sizinle paylaşıyoruz.
Keyifli okumalar!
Happy Hacktober everyone!
Ekipten Öneriler:
📃 Ne okusam?:
Dün gece Meclis’te kabul edilen “dezenformasyonla mücadele” yasasına dair ipuçlarının ele alındığı Nesibe Kırış’ın ele aldığı “Dezenformasyon Yasası, Kripto Düzenlemelerinde Neye İşaret” yazısını öneriyoruz.
İTÜ Blokchain, blockchain’i merak eden fakat nereden başlayacağını bilemeyenler için “Blockchain Yol Haritası”nı duyurdu!
🎧 Ne dinlesem?:
Bu hafta The Law of Code Can't Be Evil bölümü ile tartışılan NFT Lisansları podcastini öneriyoruz.
🔉“İyi dedin!”
Son gelişmeler:
💥#DevconBogota sahnesinde 3 Türk! Ulaş, Eda ve Kaan sizinle gurur duyuyoruz.
🇺🇸 ABD’nin en eski bankası BNY Mellon, kripto varlık saklama hizmeti için onay aldı.
Bunun anlamı; ✅SEC, spot Bitcoin ETF'ini kabul edecek ✅Kripto para endüstrisi 3 trilyon doları katlayarak geçecek ✅Kriptoyla -şu anda bile- ödeme kabul eden ABD, sektörün yine lokomotifi olacak ✅Bu teknolojiyi benimsemeyen ülkeler, ya geri kalacak ya da yok olacak!ABD'de bir ilk: 46.7 trilyon dolarlık banka BNY Mellon’a kripto para saklama izni çıktı Detaylar 👇 https://t.co/qMMImxzVTnUzmancoin @uzmancoin🇺🇸 Blockfusion, Niagara Şelalesi'ndeki Kripto Madeni İmar Yönetmelikleri nedeniyle kapatıldı. İmar yasalarına uyana kadar tesiste madencilik veya ilgili operasyonlardan vazgeçecek. Haziran ayında da New York'ta benzer bir tedbir alınmıştı. Bu tedbirde de 2 yıllık madencilik yasağı öngörülmüş ancak yasağın kripto sektörüne büyük bir engel olması sebebiyle eleştirilmişti.
🇺🇸 Kripto borsası şirketi Bittrex, ABD Hazine Bakanlığı tarafından belirlenen, kripto transferi izni olmayan bölgelere transfer yapması ve kara para aklamaya yönelik düzenlemeleri ihlal etmesi nedeniyle 53 milyon dolar para cezası aldı.
🔑
🇮🇳 Hindistan Merkez Bankası'nın 7 Ekim tarihli konsept notuna göre e-rupi ve dijital rupi piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. Nota göre e-rupi iki şekilde piyasaya sürülecek: Biri perakende ödemeleri için kullanılırken, diğeri bankalar arasındaki transferlerin ve toptan işlemlerin ödenmesi için kullanılacak.
🇵🇹 Kripto dostu ülkeleri belirlenirken bakılacak kriterlerden biri de vergi. Portekiz de geçtiğimiz süre zarfında vergilendirme bakımından kolaylık sağlanması sebebiyle tercih edilen bir ülkeydi. Yeni düzenleme ile gelecek yıl %28 vergilendirme yapılacak.
🇸🇬 Singapur Para Otoritesi (MAS) Blockchain.com kripto borsası için Ödeme Hizmetleri Yasası kapsamında lisans onayı verdi. Bu, Singapur’da faaliyet göstermesi onaylanan kripto şirketlerinin sayısını 18'e çıkarıyor. Ancak belirtmek gerekirki Singapur’da lisans kolaylığı sağlansa da birçok büyük borsa ülkeden kaçarak BAE’yi tercih ediyor. Çünkü lisans tek başına bir tercih sebebi değil. Ekosistemde sürdürülebilir şekilde var olunması için birçok faktör bulunuyor.
🇪🇺 Blockchain geliştiricisi Dapper Labs, AB’nin Rusya'ya yönelik yeni kısıtlamalarından sonra Rus hesaplarını askıya aldı. 6 Ekim'deki kısıtlamalar herhangi bir miktar sınırlaması öngörmemişti.
✍🏼 FSB Kripto Raporu
Kripto Kanalı
Finansal politika ve regülasyonlarda küresel bir finans otoritesi olan G20 Finansal İstikrar Kurulu (FSB), kripto varlıklara yönelik uluslararası bir düzenleme için rapor yayımladı. Daha önce bültende birçok kez dile getirmiştik. Kripto varlık regülasyonun devletler tarafında kapsamlı şekilde oluşturulabilmesi için FSB, IMF, FATF gibi küresel kuruluşların yol göstermesine ihtiyaç var. G20 iki senedir ajandasında olmasına rağmen sadece global stabilkoinlere değinerek konuyu öteliyordu.
❔ Nedir?
G20'nin iki günlük toplantısı 12 Ekim'de Washington'da başladı, rapor da tam bir gün önce yayımlandı. Toplantıda kripto varlık piyasalarına, özellikle de değişken stabilkoinlere odaklanılıyor. FSB, kripto piyasasının “ölçek, yapısal güvenlik açıkları ve geleneksel finansal sistemle artan bağlantılılığı” nedeniyle küresel finansal istikrar için bir tehdit oluşturabileceğine inanıyor.
FSB, kripto piyasasının hızla geliştiğini ve daha odaklı düzenlemenin gerekli olduğundan yola çıkarak aşağıdaki yorumlara yanıt için son tarihi 15 Aralık olarak belirledi.
🔙 Bir adım geriden: Küresel düzenlemeler
G20 gündemlerinden biri olan IMF’nin Global Financial Stability: Crypto and Climate Navigating Challenging Transitions raporunun ikinci bölümü geçen sene kripto varlıklara ayrılmıştı.
Haziran 2019'da FATF, Tavsiye 15'i ve Yorumlayıcı Notunu gözden geçirerek sektörün cezai ve terörist kötüye kullanımını önlemek için AML/CFT önlemlerini dijital varlıkları da dahil ederek genişletmişti.
FSB Şubat 2022'de kripto varlıklar hakkında bir risk değerlendirmesi yayımlayarak endüstrinin ani yükselişine dair endişelerini ele almıştı.
Haziran 2022'de Basel Bankacılık Denetleme Komitesi, bankaların kripto varlık risklerinin ihtiyatlı muamelesi hakkında ikinci bir kamu istişaresini yayımlamıştı.
Temmuz 2022'de, Uluslararası Ödemeler ve Piyasa Altyapıları Komitesi (CPMI) ve Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Organizasyonu (IOSCO), finansal piyasa altyapıları (PFMI) için İlkelerin stablecoin düzenlemelerine (SA'lar) uygulanmasına ilişkin bir kılavuz yayımlamıştı.
IOSCO, Mart 2022'de IOSCO'nun bu alandaki düzenleyici politika gündemini geliştirmek, denetlemek, sunmak ve uygulamak için Kurul düzeyinde bir Fintech Görev Gücü (FTF) kurmuştu. FTF, IOSCO'nun Fintech ve kripto ile ilgili konularda FSB ve diğer SSB'lerle olan ilişkisini koordine etmekle de görevlendirilmişti.
🎯 Highlightlar
Rapor, kripto varlıklarının (diğer adıyla Dijital Varlıklar) operasyonel dinamiklerinin SupTech (Denetleyici) ve RegTech (Düzenleyici) öğelerinin karşılıklı ilişkilerini karşılaştırıyor. (Ancak DeFi referansının hayli az olduğunu söylemek gerekiyor)
Çerçevenin birincil önerileri aşağıdaki unsurlara yönelik:
Kripto varlık endüstrisinde uluslararası işbirliğini, koordinasyonu ve bilgi paylaşımını geliştirmeye yönelik önlemler; ve
Düzenleme, denetim ve gözetimdeki "küresel stabilkoin" düzenlemelerinin oluşturduğu finansal istikrar risklerine yönelik tavsiyeler.
Aşağıdaki tabloda kapsamlı bir düzenleyici çerçeve geliştirmek isteyen devletlerin önceliklendirilebileceği alanlar belirlenmiş. Odaklanılan durumlardan biri de mevcut düzenlemeler kapsamında 'finansal ürün' olarak kabul edilmeyecek kripto varlıklara uygulanabilecek düzenleyici çerçevenin nasıl geliştirileceğine odaklanmak.
Bu bakış açısının bir sebebi de finansal ürün olabilecek kripto varlıklarla geleneksel finansal ürünlerin benzer riske sahip olduğunun düşünülmesi
Diğer önemli bir grafikte de hali hazırda farklı ülkeler/yargı alanlarındaki yetkililerin gelecek planlarında hangi politika hususlarının bulunduğunu gösteriyor.
👀 Mercek altında
FSB önerileri uluslararası bir düzenleme için olumlu bir adım olarak görünse de raporun genel fikrinde; kripto varlıklar ve aracıların, aynı ekonomik amacı yerine getirdiklerini varsayarak, geleneksel finansal sistemin araçları ve aracıları ile aynı düzeyde düzenlemeye tabi olması gerektiği var. Daha önce Dubai’nin DeFi rehberinde de benzer bir bakış açısı bulunuyordu. Ancak sosyal hayatta benzer faaliyet alanlarına katkı sunmaları farklı finansal teknolojilerin aynı riskler altında yönetebileceği anlamına gelmemeli.
👣 Bir adım ileri
Kripto piyasası artık FSB'nin kripto düzenlemesi konusuna nereye odaklanmak istediği konusunda temel bir fikre sahip. FSB kripto rehberini 2023 ortasına kadar tamamlamayı planlıyor. Aralık 2022'ye kadar piyasada iki önemli gelişme olacak: FSB'nin düzenleme önerilerinin potansiyel olarak detaylandırılması ve MiCA yasa tasarısının Avrupa Birliği tarafından kabul edilmesi. Diğer ülkelerde de kripto düzenlemesini teşvik edebilir.
🐦 Twitter: @crypt01ex
📸 Instagram: @crypt01ex
Thanks for reading Lex Crypto! Subscribe for free to receive new posts and support my work.