Lex Crypto 2022/3
⚠️Ukrayna savaşı ve kriptoya etkisi,🍁 Kanada’dan kripto varlıklara müdahale, 📈çalınan NFT’ler,
No.3
AVBA olarak üçüncü sayımızla sizlerleyiz! Blokzincir ve kripto varlıklara yönelik hukuki gelişmeleri, gündemde yaşanan önemli olayları ve politika çalışmalarını sizlere sunmak için çıktığımız yolda tam gaz devam ediyoruz.
Bu haftayı da ekipten öneriler kısmıyla açıyoruz. Sonrasında geçtiğimiz haftanın tartışmasız en büyük gündemi olan Rusya-Ukrayna savaşının kripto varlık dünyasına yansımalarını değerlendiriyoruz. Daha sonra ise Kanada’nın kripto varlıklara yönelik getirdiği yasakları ele alıyoruz. Son olarak ise OpenSea siber saldırıları ve tarihteki ilk NFT hırsızlığı davasına kısaca göz atıyoruz.
Bültende yer alan hususları bizlerle tartışmak isterseniz yorumlarınızı telegram kanalımız veya yorum üzerinden iletebilirsiniz.
Keyifli okumalar!
Ekipten öneriler
🧷 Kripto Borsalar Hakkındaki Regülasyonlar (Webinar)
Geçtiğimiz hafta ekip olarak kıymetli bir webinar izledik. Kripto borsalar ile geleneksel borsaların temel farklılıkları nedir? Hali hazırdaki dünyadaki regülasyon çalışmaları nasıl ilerliyor? Tüm bu soruların cevapları için sizleri webinar’ı izlemeye davet ediyoruz.
Henüz ülkelerin birbiriyle uyum içinde olduğu düzenlemelere sahip değiliz. Bazı ülkeler kripto borsa hareketlerine banka aktiviteleri, bazıları yatırım aktiviteleri gibi yaklaşıyor. Birçok ülkede ise henüz hiçbir regülasyon mevcut değil. Uluslararası aktivitelerin geleceğini düşündüğümüzde blokzincir teknolojisinin özüne aykırı olmayan, üzerinde uzlaşılabilecek özel bir yaklaşım sergilemeliyiz.
▶️ Sade, Güncel ve Eğlenceli Bir Kripto Habercisi; Coin Bureau (Youtube Kanalı)
Kripto dünyası ve blokzincir teknolojisiyle alakalı en güncel haberleri ve temel bilgileri herkesin anlayabileceği sadelikte bizlere sunan Coin Bureau ekibimizin aktif olarak takip ettiği kanallardan birisi. Günün önemli haberlerini 15-20 dakikalık videolarla özetleyen Bureau vakti kısıtlı olan ancak gündemden kopmak istemeyen tüm takipçilerimize tavsiyemizdir.
Kripto kanalı
⚠️Ukrayna savaşı kripto varlık regülasyonlarını nasıl etkileyecek?
Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası birçok devlet ve sivil toplum örgütü tarafından Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Bunlardan en çok konuşulanı SWIFT yasağı oldu. Bu Rusya’nın bir ay önce yasaklayıcı düzenlemelerle andığı kripto varlıklara yönelmesine sebep olacak gibi görünüyor. Ukrayna da resmi sosyal medya hesaplarından yayımladığı ETH ve BTC adresleriyle 17 milyon dolarlık kripto varlık bağışı topladı.
"Kullanıcısına ahlaki değerlerini empoze edebilecek bir merkezi kontrol olmadığı için kripto, Ukrayna ordusu için kitle fonlaması yapmak veya Rusya'nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olmak için kullanılabilir, hiç kimse her iki şekilde de kullanılmasını tam anlamıyla engelleyemez." -Tom Robinson
SWIFT yasağı Rus bankalarının küresel finansal sistemlerle olan bağının kesilmesine ve Rusya’nın uluslararası rezervlerde tutulan 640 milyar dolarlık varlığını harcamasının zorlaşmasına sebep oldu.
Ruble tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi ve Rus merkez bankası faiz oranını %20’ye çıkarttı.
Hedge fon milyarderi Bill Ackman Twitter üzerinden; SWIFT sistemine giremeyen bir bankada para tutmanın riskli olduğunu ve Ruslara paralarını çekmelerini tavsiye etti.
Rusya’nın yöneleceği alternatif çözümler merak konusu. İlk akla gelen, Rusya’nın 2017 yılından beri SWIFT’e alternatif olarak kullandığı SPFS yöntemi oldu. SPFS sistemi genel olarak ülkelerin ulusal para birimlerinde takas yapılmasına olanak sağlıyor. Çin, İran, Türkiye, Almanya, İsviçre, Belarus, Ermenistan, Kazakistan ve Kırgızistan bu sisteme bağlı ülkeler arasında.
Ancak SPFS sisteminin bu noktada başarılı olup olamayacağı soru işareti bile değil. Zira SPFS sistemi 2020 itibarıyla Rusya’daki yerel bankaların yalnızca %20'si tarafından destekleniyor. Yalnızca iş günleri ve saatleri içinde çalışan bir sistemin dijital bir dünyada alternatif oluşturması çok olası değil. Bu noktada kripto varlıklarının gündeme gelmesi kaçınılmaz oldu.
Rusya’nın Sibirya’da hali hazırda gerçekleşen kripto varlık madenciliğini artırarak elde edilen kripto varlıkları nakde çevirmek veya ithalat ödemelerinde kullanmak suretiyle bu yaptırımları etkisi en aza indirmeye çalışacağı öne sürüldü. Daha önce İran ve Kuzey Kore’nin yaptırımları aşmak için madencilik gelirlerini kullandıkları biliniyor. Ancak Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımların ölçeği ve Rus ekonomisinin boyutu düşünüldüğünde kripto varlıkların reel varlıklara çevrilmesinin getirdiği handikaplar bu dönüşümü zorlaştıracaktır.
Ari Redbord, Kuzey Kore ve İran’ın aksine Rusya’nın onlarca yıldır küresel finans sistemlerine kök saldığını, günlük döviz işlemlerinin %80’ninin ve uluslararası ticaretinin yarısının dolar üzerinden yürütüldüğünü söyledi. Büyük miktarda kriptoyu taşımanın ve onu fiat paraya dönüştürmenin çok zor olduğunu, haliyle Rusya’nın bloke edilmiş yüz milyarlarca dolar için kriptoyu kullanamayacağını söyledi.
Elliptic politika ve düzenleme başkanı David Carlisle, İran ve Kuzey Kore gibi üretken kripto kullanıcıların olduğu devletlerin bile ancak birkaç milyar dolarlık kripto varlık üretebildiğini, 1.4 trilyon dolarlık bankacılık sektörüyle Rusya’nın yaptırımlardan kaçmak için ‘kriptoyu tek başına kullanabilmesinin hiçbir yolu’ olmadığını söyledi.
Bundan yalnızca birkaç ay önce kripto paraların yasaklanmasını konuşan Rusya, savaştan hemen önce daha “liberal” regülasyonlara yöneleceğine dair sinyaller vermişti.
Peki Rusya, Çin gibi “merkez bankası dijital para birimi (CBDC)”ye mi yönelecek yoksa stablecoinler (USDT, USDC) mi gündeme gelecek?
Ekonomik yaptırım dalgası tüm dünyada büyüyerek devam ediyor. Özellikle Rus vatandaşlarının toptan bir şekilde yaptırıma dahil edilmesinin politik, hukuki ve insani yönü bir yana, ekonomik açıdan yaratacağı yeni statükonun kripto paralar adına paradigmayı değiştireceği kanaatindeyiz.
ABD ve Avrupa’da bu konuya ilişkin seslerin yükselmeye başladığını gözlemliyoruz. Uygulanan yaptırımların etrafından kripto paralar vasıtasıyla dolanılmaması için önlemler alınması gerektiği, Rus işletmelerinin ve oligarkların “paralarını aklamak” ve “yasadışı işlerini gerçekleştirmek” için kripto varlıklardan faydalanacağı belirtiliyor.
Chainalysis bu konuya ilişkin yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri tivitselle bu konuya dikkat çekti;
🍁 Kanada’dan kripto varlıklara müdahale
Kanada’da “Özgürlük Konvoyu” protestocularının 9 milyon dolardan fazla para topladıkları bağış hesaplarının askıya alınmasından sonra bağışçılar kripto parayla bağış toplama yoluna gitmişti. Bunun üzerine OHAL düzenlemelerine dayanarak ani bir kararla kripto varlıkları ‘Kara Para Aklama ve Terörle Mücadele Kanunları’ kapsamına aldı.
Özgürlük konvoyuna karşı açılan toplu dava sonucunda Ontario Yüksek Mahkemesi ‘ihtiyati tedbir’ kararı verdi.
Bitcoin cüzdan hizmeti sağlayan “Nunchuk” isimli şirkete ilgili kararın gönderilmesi üzerine şirket buna karşı Twitter üzerinden “resmi cevabımız” başlığı altında aşağıdaki açıklamayı yayınladı;
NFT Dünyası
📈Çalınan NFT’ler, Açılan Davalar, Dramalar ve Yeni Oyuncular
(Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerinden Yılmaz Aslantürk’e geçmiş olsun dileriz.)
Geçtiğimiz hafta en büyük NFT pazarı olan OpenSea’ye yapılan siber saldırıyla milyonlarca dolar değerinde NFT hırsızlığı gerçekleşti. Sitenin siber saldırıya uğradığı ve Bored Ape Yacht Club NFT’lerinin bazıları da dahil olmak üzere 200 milyon dolara yakın bir hırsızlık gerçekleştiği iddia edildi.
Opensea’nin kurucusu ve CEO’su Devin Finzer bu iddialara twitter üzerinden cevap verdi. Finzer bunun siteye yönelik bir siber saldırı olmadığını, tespit edebildiklerine göre 32 kullanıcının hesaplarının “phishing attack” (oltalama/yemleme) yöntemiyle boşaltılarak içlerindeki NFT’lerin satıldığını söyledi. Finzer 200 milyon dolarlık iddianın gerçeği yansıtmadığını, hackerin cüzdanında çalınan NFT’leri satarak 1.7 milyon dolar değerinde ETH elde ettiğini söyledi.
Bir mağdur ise Bored Ape NFT’sini kaybettiği için şirkete dava açtı. Bu alanda bir ilk olma özelliğini gösteren dava tüm kripto camiası tarafından ilgi odağı oldu.
Tüm bu saldırılar ışığında dikkat çeken bir başka nokta da bu haberlerden yalnızca 4 5 önce New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE)’nın NFT ve kripto varlık birimleri dahil olmak üzere çeşitli dijital ürünler için çevrimiçi bir pazar yeri sağlamak için yaptığı patent başvurusu oldu. Borsa nisan ayında ilk NFT setinin piyasaya sürmüş ve bu NFT’leri satmadıklarını yalnızca hatıra amaçlı ürettiklerini söylemişlerdi. Ancak görünen o ki borsanın OpenSea ve Rarible gibi oluşumla rakip olacak yeni planları var.
🐦 Twitter: @crypt01ex
📝 Medium: avba
🔗Web: avbalegal.com