Lex Crypto 2022/13
🌏 En kripto dostu ülkeler,🤯 UNCTAD, 🧑🏼⚖️ ECB’den kriptoda finansal istikrar riskleri
2022/13
Herkese merhaba! Artık bültenimiz her hafta sizlerle. Politika gündeminin yoğunluğuna göre pazartesi veya perşembe günü e-postanızı ziyaret edeceğiz.
Bu hafta yine gündem çok yoğun. Bir an önce başlayalım. UN ve ECB’nin politika önerilerinin yanında CoinCub’ın “en kripto dostu ülke” tartışmalarına bakıyoruz. Regülasyon haberleriyle de yine sizi güncellemeye devam ediyoruz.
Keyifli okumalar!
Ekipten Öneriler
Coindesk’in Layer2 dergisinin bu haftaki başlığı “future of work” web3 dünyasının potansiyelini anlamak açısından okumanızı öneririz.
Ekibimizden Nesibe Kırış Coindesk Türkiye’de köşe yazarı. Web3 dünyasında dair regülasyon ve politika alanında önemli konuları ele alıyor.
Regülasyon güncellemeleri
Binance, Hollanda’da lisans almadan hizmet etmeye devam ettiği için 3,3 milyon € para cezasına çarptırıldı. Diğer taraftan, ABD'nin yaptırımlarına rağmen İranlı kullanıcıların alım satım işlemlerini sürdürdü.
Hindistan Merkez Bankası, kripto varlıkları yasaklamak istiyor.
Şifreli hedge fonu 3AC'nin iflas süreci birçok kripto şirketiyle bağı ortaya çıkardı.
Güney Afrika Merkez Bankası dijital varlıkları mali varlıklar olarak düzenleyecek. 12 ay içinde yeni düzenlemenin çıkması bekleniyor.
Dubai metaverse stratejisini yayımladı. Strateji belgesinde, 2030 yılına kadar 40,000'den fazla sanal iş yaratılması için destek planları var. BAE, yatırım açısından web3 dünyasına kolay adapte olmanın yanında regülasyon adımlarında da öncü olma yolunda.
Şangay, 5 yıllık kalkınma planında metaverse, NFT ve web3 hedeflerine de yer verdi. Blokzincir teknolojisinin belediyelerin gelişiminde kullanılmasına ilişkin birçok proje var. Şehir planlama, toplu taşıma kullanımını kolaylaştırma gibi örneklere yer veriliyor. Şangay bu potansiyele sahip çıkanlardan.
Kripto varlık piyasasındaki karışıklıklar Japonya’nın öz regülasyon planlarını tökezletti.
Brezilya parlamentosu kripto yasa tasarısı üzerindeki oylamayı Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına kadar erteledi.
Avustralya Merkez Bankası başkanı, gerektiği gibi düzenlenmiş olması halinde özel dijital varlıkların merkez bankası dijital varlıklarından daha iyi olabileceğini söyledi.
Paraguay parlamentosu, vergi ve düzenleyici çerçevenin kripto madenciliği konulu bir yasa tasarısını onayladı.
🌏 En kripto dostu ülkeler
Kripto Kanalı
Bu gibi sıralamalar fikir verse de yanlı olmadığını söyleyemeyiz. 'Kripto dostu' fazlasıyla geniş bir tabir, buna karar vermek için tam olarak neyi aradığımızı bilmek lazım. Mesele sadece “en liberal düzenleme” olmamalı. Ülkedeki diğer düzenlemeleri de kapsamlı şekilde incelemek gerekiyor. Borsa lisansı, vergi, siber güvenlik, cüzdan, transfer güvenliği vs. birçok farklı alandaki düzenlemeler kıyaslanabilir.
Rapor sene başında yayımlandı (biz daha önce ele almıştık), şu anda gündeme gelmesi de birçok regülatörün harekete geçmesi.
Mercek altında
CoinCub’ın bu raporu birçok eleştiriyi beraberinde getirmişti. Rapor’da Almanya’nın “en kripto dostu ülke” olduğu bulgusuna karşı CoinDesk yazarlarından Sam Reynolds’ın analizini okumanızı öneririz. Burada Reynolds’ın eleştirisi daha çok vergiler ve bürokrasi üzerine.
SWIFT Enstitüsü’nün yayımladığı makaleye göre, “Dijital varlıkların son zamanlarda ortaya çıkmasının temel itici güçleri teknolojik olduğu kadar sosyal ve ekonomiktir”. Bu mesajı unutmadan hem farklı ülkelerdeki kripto varlık kullanım oranını hem de devletlerin regülasyon yaklaşımlarındaki farklılıklarını değerlendirmek gerekiyor.
🤯 UNCTAD’ten kripto düzenlemesi politika önerileri
Geçen hafta UNCTAD kripto varlıklar hakkında politika önerileri yayımladı. Özellikle kapsamlı finansal düzenleme önerileri açısından muhafazakarlık sınırları zorlanmış diyebiliriz.
Mercek altında
Kapsamlı finansal düzenlemeler için:
- Kripto varlıkları daha az çekici hale getirmek için: dijital cüzdanlar ve borsalar için lisanslama, işlem ücretlendirmesi ve vergi.
- İşletmelerin stabilkoinleri ve kripto varlıkları veya müşterilerine ilgili ürünler sunmasını yasaklamak;
- Merkeziyetsiz finansı düzenlemek;Kamuya açık alanlarda ve sosyal medyada kripto varlık borsası ve dijital cüzdanların reklamını kısıtlamak veya yasaklamak; (bunun sebebini ise kripto varlıklara daha az "maruz" kalınması ve finansal okuyuculuğu düşük olan ülkelerde tüketicinin korunması)
Merkez Bankası dijital para birimi gibi kamu yararına hizmet edecek bir kamu ödeme sistemi oluşturmak.
🧑🏼⚖️ ECB’den kriptoda finansal istikrar riskleri
Avrupa Merkez Bankası kripto varlıklardan kaynaklanan finansal istikrar risklerinin artmasından hareketle stabilkoinler, DeFi ve kriptonun iklime etkisi ana başlıklarını içeren bir bülten yayımladı.
İklim etkisi: Bazı kripto varlıkların (Bitcoin gibi) işleyişi, kamu ve özel çevre politikaları ve çevre, sosyal ve yönetim (ESG) hedefleriyle çakışan enerji kullanımı tekrar gündeme geldi. Proof of work ve proof of stake MiCA üçlü toplantıda onaylanmadan önceki son parlamento oylamasında da tartışma konusuydu. Bu konuda Devlet müdahalesi olasılığı yüksek görülüyor. Sonuç olarak, iklim krizi risklerinin, finans sektörünün kripto varlıklara giderek artan şekilde maruz kalmasıyla aynı ölçüde artması bekleniyor. ECB, Basel Komitesi'nin yüksek enerji gereksinimleri ile kripto için ek sermaye gereklilikleri uygulamaya koyan bankaların kripto varlıklarını cezalandırmayı düşünebileceğini ileri sürdü.
Stabilkoinler: Bültende de birçok kez ele aldık. Kripto varlık regülasyonlarında stabilkoinler önemli bir geçiş basamağı. ECB bültende de stabilkoinlerin aciliyet ile düzenleyici çevreye getirilmesini vurguluyor.
DeFi: DeFi, geleneksel merkezi aracıları ortadan kaldırarak otomatik protokolleri kullanıyor. Yeni finansal ürünler yaratmazken teknoloji destekli yeniliklerle geleneksel finans piyasalarında sağlanan ürünleri taklit ediyor. Ancak varlıkların nasıl elde tutulduğu, güvenin nasıl oluşturulduğu ve sistemin nasıl yönetildiği gibi belirli özellikler, geleneksel finanstan ayrı. Diğer taraftan; risk alma, likidite uyuşmazlıkları gibi bazı geleneksel finans güvenlik açıklarına birçok şekilde maruz kalır. Ancak yeni teknolojisi ve hizmet sağlama yöntemi, belirli güvenlik açıklarını güçlendirebilir ve ek özel riskler doğurabilir. Mayıs ayı başlarında DeFi protokollerinde (“toplam değer kilitli”) tutulan tüm dijital varlıkların toplamıyla ölçülen DeFi'nin boyutu önemli ölçüde düştüğü için, Stabilcoin TerraUSD'nin erkenden çökmesi bu güvenlik açıklarından bazılarına örnek olabilir.
Bültende yer alan hususları bizlerle tartışmak isterseniz yorumlarınızı telegram kanalımıza yazabilirsiniz veya yorum üzerinden bize iletebilirsiniz.
🐦 Twitter: @crypt01ex
📝 Medium: avba
🔗Web: avbalegal.com
LikeCommentShare